Event

VINNOVA Konferensdag – Multikulturell interaktion möter digital innovation på DAC.

VINNOVA anordnade en spännande workshop  tillsammans med Rinkebyakademin där ungdomar 13-17 fick samverka med energiska entreprenörer. Själva workshopen var ett resultat av det sommarläger VINNOVA anordnade där ungdomarna identifierade och presenterade sina behov av digitala innovationer. Idéerna togs vidare till DAC där ett nätverk skapades mellan ungdomarna och utvalda entreprenörer med avsikt att skapa pilotprojekt. I förlängningen söker entreprenörerna finansiering från VINNOVA för att leda en projektgrupp där ungdomarna medverkar. PÅ DAC fick ungdomarna i pauserna mellan motiverande coach-sessioner testa på de olika aktiviteterna och många “wow” hördes på olika håll. Samarbetet mellan teknik och konst motiverade ungdomarna att själva bli kreativa över branschgränserna.

VINNOVA Workshop

VINNOVA Workshop

VINNOVA Workshop

________________________________________________________

1 års jubileum den 5 maj

DAC fyllde 1 år den 5:e maj 2010 och för att fira det inbjöds till fest i Ärvinge där en hejdundrande skön stämning bland gäster, utställare och talare fyllde våra lokaler. Vi började denna jubileumsdag tidigt då Kista Socials sände sin frukostträff direkt via livestream från centret. Livliga diskussioner mellan bland annat Joakim Jardenberg grundare och VD på Mindpark och flera morgonpigga Kista Socialare finns att se i efterhand här . Mycket har hänt under detta första år; genom ett 30-tal events, workshops, möten och öppet hus varje vecka har DAC haft närmare 5.000 besökare. Utan tvekan talande siffror för den positiva responsen. En erfarenhet som dessutom gjorts på DAC är att det spelar ingen roll vem man är, vilken kompetens eller inriktning man har; en gnista av lekfullhet och nyfikenhet tänds.

En av kvällens talare var Stockholms stads vice borgmästare och företagarborgarråd Ulla Hamilton som betonade vikten av DAC som en mötesplats för de förut så skilda branscherna IT, teknik och konst.

Runt 200 gäster kom förbi och lyssnade på kvällens talare, minglade och tog del av de intressanta utställningar som visas på DAC.

Musikalisk underhållning stod Vokalorkestern för, deras aktiva crowdfunding-insamling finns på Funded By Me. Kistas egna dansskola Stepz uppträdde med ett imponerande shownummer där bland annat dansande roboter blev en speciell hyllning till DAC. Flera bilder från kvällen kan ses på Flickr samt från Kista Science City Flickr.

Välkommen till DAC – Digital Art Center i Kista och utställningen Firmament

25 oktober 9.00 – 18.00 tisdag 26/10 till fredag 29/10

www.artengine.ca/firmament

Ottawa är en kreativ stad som betonar att samarbete, reflektion och dialog är kraftfulla verktyg för utveckling. Samarbeten mellan skapande och digitala sektorer kan röra allt från ungdomsverksamhet, medier, kultur, utbildning och hälsa, sådant som leder till meningsfull innovation. Men innovation kan vara en gäckande dröm. Nästa radikala förändring verkar alltid vara strax bortom horisonten.

Liksom mycket av samtida teknisk innovation, verkar projekten i utställningen ”Firmament” vara immateriella. Verken hämtar sin styrka från företeelser bortom det fysiskt gripbara men de är ändå närvarande och påtagliga. James Acres arbetar med illusionen av att dra in rymden genom retro- futuristiska anaglyfa glasögon, Eric Chans abstrakta former styrs av meteorologiska fenomen som inte kan iakttas med blotta ögat, Nichola Feldman-Kiss presenterar en perfekt kroppsscanning som omärkligt roterar och slutligen förkroppsligar Göllner idén om slumpen genom att abstrahera våra vidskepelser. Trots skillnader i innehåll hålls verken samman som stjärnorna på himlen – ett fäste för framtida kreativa uttryck.

DAC – Digital Art Center, är avstampet i en långsiktig satsning på det som under de kommande tre åren ska bli ett fullskaligt digitalt kompetenscenter i det nya kvarteret NOD, Kista Science City – för, av och med forskare, konstnärer, kreatörer, studenter, allmänhet och näringsliv i samverkan. Uppgiften för DAC är att lyfta fram samspelet mellan konst, vetenskap, kreativitet och ny teknik som ett prioriterat framtidsområde.

________________________________________________________

DAC fylldes med innovativa lösningar på Östersjöns utmaningar 14 sep I Digital Art Center (DAC) arrangerades den 14 sep en kreativ workshop där ett trettiotal intresserade hade samlats för att klura på “Östersjö-appar”. Appar som sedan kan användas som bidrag i Hello Baltic Sea Application Design Award 2010 som avgörs i november. Kul var att så många ungdomar hade hittat till workshopen i DAC. Inledde kvällen gjorde Mattias Escudero Liljeqvist och Jessica Skantze från DFS Young Professionals samt Maja Brisvall från BaSIC som berättade om tävlingen Application Design Award 2010. Tävlingen går ut på att med hjälp av den stora mängd data som finns från Östersjön kunna skapa applikationer som kan leda till ett mer friskt hav. SMHI fanns på plats för att visa vilken data de har visualiserat vilket gav inspiration om hur man kan använda sig av datan. Tanken är att de applikationer som skapas i tävlingen ska vara ett bevis på hur ett nytt tänk, innovativa tekniska lösningar, kan ge svar på hur man ska lösa miljö- och samhällsproblem. Vinnaren av Hello Baltic Sea Application Design Award 2010 får 50 000 SEK – pengar som till exempel kan användas till att göra applikationsidén till ett skarpt företag! Vill du veta mer eller delta i tävlingen? Gå in på www.hellobalticsea.com för mer info eller kontakta Maja Brisvall på maja.brisvall@kista.com. ________________________________________________________

Rapport från världens ledande festival inom digital konst Under första veckan i september ligger världens ögon på Linz Österrike, när konst, teknik och framtidsvisioner möts vid Ars Electronica Festival. Emma Crépin, kooordinator Digital Art Center (DAC) i Kista var där i helgen. “I en gammal nedlagd tobaksfabrik på närmare 80 000 kvm hade festivalen sprängt in massvis med utställningar, workshops och konstinstallationer. Jag fick verkligen känslan av att det här är en av världens största och mest betydelsefulla festivaler för Interactive Art och Digital Media. I år arrangeras Ars Electronica på temat Repair, ett tema där konsten tilsammans med teknologin får oss att hantera framtidens kriser. Repair fokuserar på det positiva. Istället för att måla upp svarta framtidsscenarion så fokuserar Repair på lösningar och en känsla för hur vi vill leva i samspel med den teknologi som vi skapat. Under festivalen avgörs tävlingen Prix Ars Electronica. Tävlingen med dryga 3300 bidrag från hela världen blir hjärtat i festivalen och de som vinner får ställa ut på plats i Linz. Några utmärkelser inom kategorin Digital Communitys värda att nämna kan ni se här: http://joerg.piringer.net/index.php?href=abcdefg/abcdefg.xml och här: http://en.TEDtoChina.com/ för att se resterande bidrag kolla här: http://aec.at/prix_history_en.php?year=2010 Så vad tar jag med mig hem från Ars Electronica Festival? En hel säck med inspiration givetvis, men också känslan av att det som festivalen fokuserar på är något som kommer bli allt viktigare i framtiden – kreativa och tekniska lösningar på verkliga problem. Därför tror jag också att DAC behövs – som en plats där det konstnärliga, det tekniska och visionerna får fritt spelrum.” Ars Electronica Festivals webbsida http://www.aec.at/festival_about_en.php //Emma Crépin, koordinator DAC ________________________________________________________

Rektorsakademien 20 maj

Ett konkret sätt att lära i en digital miljö där fokus ligger på skapande. Så definierar Digital Art Center “det andra klassrummet” som ska fungera som ett komplement till den konventionella utformningen av ett klassrum. För att utforska möjligheterna med lärande i en digital miljö samlade DAC och Rektorsakademien cirka 60 representanter från skola och näringsliv i DAC för att pröva på aktiviteter kopplat till lärande. Ett flertal aktörer fanns på plats för att visa på möjligheterna för lärande i digitala miljöer. Till exempel talade Dream Arena kring det pedagogiska värdet med att jobba med datorspel i skolundervisningen. De som närvarade gick mellan olika stationer där de fick pröva på att sy kläder samtidigt som man skapar musik och koncentrera sig på att inte tänka för att vinna över sin motståndare. Intresset var stort och ett flertal personer anmälde sig för att återkomma och ha utbildningar i DAC. Fler foton på Flickr ________________________________________________________ Multimediaprogrammet på Stockholms universitet slututställning 2-3 juni

Studenterna från Multimediaprogrammet på DSV (data- och systemvetenskap) visade upp sina examensarbeten på DAC. Många intressanta digitala tjänster visades upp, bland andra “Plattan”, som låter synskadade läsa webbsidor med händerna. Utställningen lockade många intresserade till DAC som kom för att inspireras och få veta mer om utbildningarna i Kista.
En annan tjänst som visades under utställningen var minlokal.se som ger information om verksamheters tillgänglighet på flera olika sätt, allt från parkering till plats för barnvagn eller för rullstol. Tjänsten kan användas via dator eller mobil för att söka, poängsätta och kommentera. Tjänsten visades av Camilla Alexandersson och Johanna Lundh.
Pedagogiska institutionen, JMK och DSV vid Stockholms universitet startar till hösten en helt ny utbildning tillsammans. Digitala Medier kommer att lära dig att analysera, hantera, designa och producera dagens och morgondagens digitala och interaktiva medier. Utbildningen är tvärvetenskaplig och kombinerar data- och systemvetenskap med både pedagogik och medie- och kommunikationsvetenskap.

Fler foton på Flickr ________________________________________________________

Invigning av DAC 5 maj 2010 Det var trångt i Kista när Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet den 5 maj 2010 invigde sitt nya center – Digital Art Center (DAC). Invigningstalade gjorde bland andra Anette Scheibe, vd för Kista Science City och Kaj Steveman, creative director på Fido Film, en av DAC:s tjugotal samarbetspartners. Gästerna välkomnades av Ingvar Sjöberg, konstnärlig ledare och föreståndare för DAC, vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV). De 200 inbjudna gästerna fick njuta av god mat och dryck, liveunderhållning och en mängd spektakulära upplevelser. Bland annat kunde de utmana varandra eller sig själva i Brainball, skapa musik av lego, odla digitala blommor på väggen eller genom tankekraft blanda ihop sin egen drink i BrainBar. Världens första dataspel, ett missilspel utvecklat på SAAB:s dator D2, av Göran K Sundquist, fanns också att testa. Fler foton på Flickr

________________________________________________________

Alphaform företagspresentation 21 april

Den 21 april höll Alphaform  seminarium under temat “Hur du effektiviserar produktframtagning med hjälp av friformsteknik”. Innan seminariet presenterade Ingvar Sjöberg och Peter Johansson projektet DAC och kvarteret NOD för samtliga deltagare. Parallellt med seminariet  visades en liten utställning av prototyper framställda med 3D skrivare. Under en bensträckare fanns det även möjlighet för de närvande att titta runt i lokalen och pröva de olika installationerna. Totalt kom det ett 20 tal personer från olika företag såsom Antenna Solutions AB, Powerwave Technologies, Perimed AB, Flir Systems, Ergonomidesign, Scania CV AB,  Q-Med AB, AB Electrolux, SHL Group AB, HotSwap AB ________________________________________________________

Videobloggande från Shanghai
Workshop i Digitalt berättande tillsammans med Kulturskolan i Stockholm stad. Under två dagar i april samlades nio stycken gymnaiseelever från fem skolor i Stockholm stad på DAC för att förbereda sig inför sitt deltagande på världsutställningen i Shanghai. Gymnasieeleverna var utvalda att representera Stockholms skolor under en vecka i Shanghai och dokumentera sin upplevelse genom en videoblogg. Resultatet av arbetet finns på: http://vimeo.com/12420039